ID #1000

Hvorfor store main monitors?

Hvordan får man den bedste low end i sit mix. Hvis vi skal tale om én enkeltstående ting, som er det eneste(!) der garanterer dig at du har optimale muligheder for at få den lyd du gerne vil have, så er det "kontrol" og du får denne kontrol med et monitorsystem der spiller præcist i det område du skal orientere dig i, placeret hensigtsmæssigt i et rum der ikke skævvrider hvad monitorsystemet reelt fortæller.


Hvad mange tager fejl af er at det er specielt svært at "lave lyd" nede i de helt lave frekvenser. Men det er ikke i sig selv en specielt svær disciplin som stiller særlige krav til en teknikers/producers talent/kompetencer. Det er et "sexet" område stillet overfor andre områder i spektret vi tillægger andre kvaliteter, men det er altså ikke et i sig selv særligt vanskeligt område.......det er derimod et ret dyrt område at gøre sig ordentligt i stand til at orientere sig i. Monitors der kan spille helt korrekt dernede er dyre. Der er ingen smutveje hvad angår akustikken. Lokalet SKAL ordnes så det fungerer. Ellers kan man ikke orientere fuldt ud sig dernede, og kan man ikke dét SÅ må man ty til tricks og halløj som man kan udføre uden reelt at høre og tricks som gør at man er ret safe alligevel.

Udmærket brugbart trick: Skær alt væk under 35 Hz! Så har du i hvert fald ikke ballade med ting dér under og odds er at rigtig rigtig gode for at du ved den handling ikke får fjernet noget du ikke reelt sagtens kunne undvære.
Bedre fremgangsmåde:Lyt og skær lige dér hvor du kan høre det fungerer optimalt. Hvis der overhovedet skal skæres.

Måske var den optimale metode at lave et -2 dB Low Shelf fra 50 Hz og så Low Cutte ved 30 Hz med 18 dB/okt, men det finder du aldrig ud af hvis du ikke kan høre det, men det "døve" Low Cut ved 35Hz fungerer formentlig meget fint og resten kan reguleres i masteringen, som er meget fint at nævne som en faktor at regne med i denne sammenhæng også.

Nej, der er ikke meget "tips og tricks" over det og har man ikke et stort budget til at ekvipere sit akustisk velindrettede rum så er det altså kontrollen lige dér man giver køb på.

Om man kan lide det eller ej.

 

Tags: Mix, Monitor

Related entries:

You cannot comment on this entry