ID #1049

At indspille/tracke trommer

Et godt trommemix starter med gode tønder, stemt godt + et sæt gode bækkener. Så skal de dæmpes eller netop ikke dæmpes behørigt. Det er min erfaring at det er lige så svært at få godt liv i "døde" tønder end at tæmme lidt for levende tønder. Så brug lidt tid på at få det til at fungere som det skal og husk at mikrofonerne nogle gange hører tingene lidt anderledes end vi gør med ørerne inde ved sættet akustisk så tjek begge steder.

Så skal der spilles ordentligt på dem.

(Jeg er helt klar over at det virker som om jeg taler ned til folk ved at skrive ovenstående, men ved du det i forvejen så ignorér det. Jeg oplever bare oftere end man måske skulle tro at når slageren har stillet op og jeg skal til at mike op at så stemmer trommerne ikke ordentligt.)

Hele hemmeligheden bag opmikning af trommer er så at minimere de fejl der opstår når man bruger mange mikrofoner. Hér tilsidesætter jeg naturligvis lige nonchalant "smag og behag" men det er jo netop individuelt så det er hamrende svært at komme med én universel løsning på alt dér. Der gik mange år før jeg fandt en metode der virkede ordentligt for mig. Muligvis var jeg ikke opmærksom nok eller forstod ikke i tilstrækkelig grad at udbedre fasefejl, men tilbage står at det bare ikke virkede for mig. Det gør det nu.

Én metode til en opmikning med minimale faseproblemer er en closemikning af alle tønder og så at bruge f.eks. Recorderman som overheadmetode. (Se youtube for eksempler. Det er meget hurtigere end at jeg forklarer det her..) Det er ikke sikkert alle er lige vilde med resultatet, men det er som minimum et godt udgangspunkt hvor faseballade slet ikke er til stede eller er hurtigt fixet og jeg er sikker på at selv de som foretrækker en anden metode vil være enige i at det er godt at kunne denne metode. Så kan man med fordel afprøve andre ting også. Der er masser af guf at tage fat på på nettet. Der er også metoder som går lidt ud fra samme principper som Recorderman men som alligevel giver et lidt anderledes resultat.

Grunden til at jeg er glad for Recorderman er netop at der ikke er noget faseballade, sættet bliver i mine ører pannet rigtig godt ud og når jeg panner OH helt ud i left/right så kommer en mono ambience mic (som jeg gerne placerer i 3 x længden fra sn/bd til Recorderman-mikrofonerne foran sættet i godt en meters højde.

Jeg skal lige slå fast at det bestemt ikke er den ensete metode der fungerer og jeg har både set og hørt andre metoder med vildt fede resultater. Jeg har bare aldrig fundet ud af at få det til at fungere ordentligt indtil jeg prøvede Recorderman.

 

Også i forbindelse med sound replacement/sample augmentation fungerer metoden godt.

Tags: -

Related entries:

You cannot comment on this entry