ID #1045

Væggen bag monitors

Bemærk at denne løsning jo ikke løser alle problemer i et rum, men en løsning målrettet mod dét specifikke problem kan være at få fat i sådan en pakke her.

Mål ud hvor stort et stykke af væggen du mener der udgør et problem. Altså ikke nødvendigvis hele bagvæggen, men i princippet ligesom når man sætter sådan et stykke rustfrit stål op som stænkplade bag et komfur. Området bag dine monitors og så med en god margen rundt om.

Lav en ramme af brædder der er 20 cm dyb og ellers dimensionerne du målte dig frem til på væggen.

Luk den ene side af rammen med stof du strammer godt ud. (Stoffet skal være porøst, dvs. med huller i som lyd kan passere igennem. Det kan f.eks. være det der kaldes "ostelærred". Spørg i stofforretningen. Andet stof dur også, bare det ikke er så glat og hårdt at det reflekterer diskant. Vi er ikke interesseret i NOGEN refleksioner fra den væg!)

Fyld rammen med materialet så du nu har et 20 cm tykt lag. Du kan eventuelt lige holde materialet på plads på den åbne side af rammen ved at spænde noget ståltråd i zigzag henover.

Smæk rammen op på væggen bag dine monitors.

Nyd en bedre defineret lav mellemtone og bas i din lytteposition. Du vil formentlig opleve forbedringer et godt stykke op i mellemtonen.

To bemærkninger:
1. Du kan få et superfint resultat med kun 10 cm materiale og så 10 cm luft bagved og nogle tror at det faktisk er bedre med luft end materiale hele vejen. Men selvom de 10 cm inde ved væggen ikke gør ret meget så gør de dog NOGET så når ikke materialet koster mere og der ikke skal bruges mere af det så fyld endelig helt op. Det er mere hvis man skal isolere et helt stort studie at det pludselig godt kan betale sig at spare halvdelen af pengene til isoleringen når man nærmest ikke kompromitterer resultatet. Det metoden bruges til er netop målrettet mod de dybe frekvenser. Andre problemer håndteres på anden vis i studier og basstrappingen behøver ikke omfatte dem. Derfor undlader man risikofrit de inderste 10 cm i bass traps. Men det er som sagt fint at fylde hele rummet ud.

 

I praksis kan det måske også være svært at få fat i 20 cm brede brædder at lave en ramme af, eller lignende forhindring, og da kan man jo også fint udnytte at de inderste 10 cm ikke yder noget særligt til denne bass trap og så nøjes med at lave en 10 cm dyb ramme og så montere den med 10 cm afstand til væggen.


2. Rammen skal ikke være lufttæt så det giver en masse muligheder for montering på væggen. Lav f.eks. overlæggeren på rammen sådan at siderne er monteret på den ved at de er skruet ind i den fra siden. Det gør at du kan hænge rammen i overlæggeren uden at resten falder af. Så kan du starte med at skrue et bræt mage til overlæggeren (fordi det så passer lige ind mellem sidestykkerne) i vater på væggen dér hvor overlæggeren skal hænge. Skub rammen ind over så overlæggeren hænger på brættet og skru sidestykkerne fast i brættet ude fra siden. Hvis materialet der er fyldt op med er tight og stramt så skal rammen måske fastgøres længere nede også. Det kan jo gøre efter samme princip, men beslut dig for det inden du hænger rammen op. Ellers skal den jo pilles ned og sættes op igen hvis du først beslutter dig når rammen er sat op.
Og der er andre metoder...

Categories for this entry

Tags: -

Relaterede indlæg:

Du kan ikke kommentere dette indlæg