ID #1013

Reflexion Filter

Nu kan folk selv lytte, og dømme om Reflexion Filter er prisen værd. 

Der står en del ting i lokalet, så det er ikke voldsomt levende, men bestemt for levende til ordentlige optagelser. 
Jeg har fjernet dæmpning af computeren for, at der udover refleksionerne også skal være noget lyd i lokalet, som også trænger til afskærmning.

Testen er udført meget simpelt: 
Mikrofonen er stillet i et hjørne af lokalet lidt væk fra computeren. 
Jeg står med ryggen mod hjørnet og synger. 
Jeg synger medium kraftigt. 
Jeg har så ladet mikrofonen stå men ændret betingelserne for hver optagelse. 
Først uden noget dæmpning overhovedet. 
Så med Reflexion Filter monteret på mikrofonstativet sådan at der er lige langt fra mikrofonen og til filteret hele vejen i rundt (halvcirkel). 
Dernæst med Reflexion Filter monteret og en dyne lagt 2/3 henover computeren. 
Og til sidst lod jeg dynen ligge, fjernede Reflexion Filter, og satte to skummadrasser op i hjørnet. 

Lyt hér:
 
1. Uden Noget 
2. Med Reflexion Filter 
3. Med Reflexion Filter og en dyne over computeren. 
4. Med madrasser i hjørnet og en dyne over computeren. 

Og filerne ligger også hér i 44.1/24 wav-filer. 

Det kan være en god ide lige, at smide et 80 Hz lo-cut på, når du lytter, så du ikke forstyrres af pops. Jeg har bare ladet der være helt rent hul igennem, så alle kan stole på, at der ikke er pillet ved lyden overhovedet.) 

Min personlige mening! 
Jeg synes filerne, bedømt efter "brugbarhed i et mix", rangerer således: 
1. Med madrasser og dyne 
2. Uden noget 
3. Med RF og dyne 
4. Med RF 

Dels fjerner filteret så lidt lokale-klang, at det i mine ører er nærmest underordnet, om Reflexion Filter er på eller ej. Der forsvinder en lille bitte smule refleksioner, men til gengæld sker der noget andet skummelt pjat. Læg mærke til hvordan der på de lange toner "sker noget" på begge filerne med Filteret på, som ikke sker på filerne uden filteret. Uden filteret er lyden åben hele vejen. Og jeg står tæt på og giver den jo lidt goddaw. At fænomenet optræder på begge RF filerne og ikke på de andre, siger mig, at det er refleksioner fra selve filteret, der spiller ind, og det er vel næppe dét, der er meningen. 

Jeg synes Reflexion Filter har meget lidt (om nogen) gavnlig effekt, og Filteret introducerer nogle andre og i mine ører lige så slemme refleksionsproblemer, som lokalet i sig selv giver. 

Reflexion Filter hos Aage = 2.195,- 
Madrasser hos Jysk = 400,- 

Uddrag fra info om filteret: 
Nyskabende og unikt refleksionsfilter, som gør det muligt at udelukke mere end 80 % af samtlige refleksioner fra omgivelserne....

Reflexion Filter henvender sig særligt til hjemme- og projektstudiet, fordi det typisk er i stuen, soveværelset eller garagen der indspilles.......her kan Reflexion Filter virkelig gøre underværker.
 

80%??? ...underværker??? 

Jeg synes det er hype og en skændsel.

 

-

 

Det er håbet og drømmen om en lille fiks løsning på det problem, der kan sælge RF. Derfor er der mange, der køber det. Jeg har skrevet rigtig meget negativt om det (og markedsføringen), og jeg behøver vist ikke tage det op igen, så lad mig sige lidt mere konstruktivt om det i stedet.

Fremfor at forhindre refleksioner fra lokalet i, at komme tilbage til mikrofonen, så er det rent faktisk noget andet, der sker. Det forhindrer ikke refleksionerne i at komme tilbage, men derimod forhindrer det lyden fra munden i at slippe ud i lokalet. Ganske enkelt ved at skærme af. Der dæmmes ikke op for refleksioner men for dét, der bliver reflekteret.

Som det også er nævnt andre steder, er filteret ret godt lavet. Der er utroligt, at der kan være en flade så tæt på mikrofonen uden, at der opstår værre problemer, end der faktisk gør.

Faktum er dog, at det langt fra holder det, som reklamen lover, og at der er andre og billigere tiltag, som er langt mere effektive. Som du kan høre i testen. Dæmp de flader, der reflekterer den lyd, der kastes mod mikrofonen effektivt, og du vil få langt tørrere optagelser ,der er langt lettere at arbejde med bagefter.

Ideen med at forhindre lyd i at slippe ud, og blive reflekteret, er jo i princippet god nok, men RF er altså ikke så stort, at der ikke slipper en masse lyd ud i lokalet.

Der er en helt simpel årsag til, at RealTraps anordningen er mere effektiv en RF; Den er større! Den skærmer derfor af for mere af den lyd, der ellers ville vandre ud i lokalet og blive reflekteret. Det er simpel logik.

Men RealTraps tingen har et problem, som RF også har, men på grund af dens størrelse er problemet tilsvarende større ... Hvor stiller man lige sin tekst??

Jeg har ikke testet RealTraps tingen eller de andre produkter. Kun RF og madrasserne fra Jysk.

Aage har RF stående i butikken. Eller havde, sidst jeg var derinde.

 

-

 

Det er helt simpelt og har intet med holdning at gøre:

Dét som Reflexion Filter gør, er at forhindre at en del af lyden, der afgives, slipper ud i lokalet, og bliver reflekteret. Dets evne til at forhindre refleksioner i at nå tilbage og blive opfanget af mikrofonen er forsvindende lille. Hvorfor? Fordi det er placeret dér hvor mikrofonen i forvejen ikke opfanger særlig godt!! Selve navnet "Reflexion Filter" er misvisende. Filteret har så godt som ingen indflydelse på de refleksioner, der opstår i lokalet, og som kan opfanges af mikrofonen.

De refleksioner som vitterlig opfanges af mikrofonen er dem, der kommer ind mod dens forside. Altså fra samme retning som lyden, der ønskes optaget. Dét er årsagen til, at det er LANGT mere effektivt at dæmpe bagved eksempelvis en sanger. Absorbers dér fjerner vitterlig de refleksioner, som vi gerne vil undgå at få med på optagelserne.

Vil jeg dermed påstå, at det så er fuldstændig ineffektivt? Nej. Jeg hører det samme som alle andre, i de filer jeg har uploadet. Der sker noget med filteret på. Der er noget lyd der ikke slipper ud i lokalet og bliver reflekteret. Ikke meget (og da slet ikke i nærheden af de 80%) men der sker noget.

Jamen, hvad så med en kombination af at dæmpe hjørnet + sætte et Reflexion Filter på? Ja...god ide, men dét, at filteret forhindrer noget lyd i at slippe ud, er desværre ikke det eneste, der sker. For noget af den lyd, der ikke slipper ud, bliver desværre reflekteret tilbage mod mikrofonen i siderne, hvor der opfanges lidt, og det giver lidt kamfiltereffekt. Det er altså ikke al lyden, som ikke slipper ud, der absorberes. Noget af det reflekteres inde i filteret selv. Dét betyder at filteret ikke alene ikke virker som reklamen lover, men optagelsen bliver faktisk lidt værre på grund af filteret.

Der er en kur mod refleksioner inde i filteret, der kastes tilbage mod siderne af mikrofonen, og det er at rykke mikrofonen lidt længere ud af filteret. Så rammer refleksionerne ikke mere på siden, hvor mikrofonen i nyrekarakteristik opfanger noget. Kamfiltereffekten kan mindskes til et minimum og bestemt et niveau hvor jeg personligt slet ikke ville spotte det eller være generet af det. Desværre er det med mikrofonen så langt ude af filteret, at den lille effekt filteret trods alt har, bliver mindsket, og så bliver det for alvor svært at høre hvad de "80%" drejer sig om, eller hvordan det skulle give "mulighed for professionelle optagelser, der ellers normalt kun kan opnås i dyre, specialbyggede lydrum".

Og igen ... jeg har efterlyst det i over to år nu. Med alle de filtre der er solgt, MÅ der da være NOGEN, som kan teste i deres eget miljø, og hvor de synes, de får gode resultater med Reflexion Filter. Hvis det holder bare i nærheden af, hvad reklamen lover, så kan det da på ingen måde være svært, at påvise. Jeg udlovede endda en kontant dusør, hvis nogen kunne, og indlægget fik da lov at stå et stykke tid, inden det blev fjernet fra det forum, det blev postet i.

Det ser måske ud som om, jeg vil have mere bevis for, at filteret ikke er mere end et dyrt foret dørslag, men hvis det vitterlig virker efter hensigten i nogle situationer, og som måske ikke kan sammenlignes med situationen i min uploadede test, så vil det da være superfedt at få det dokumenteret.

 

-

 

Der var nu rigtig rigtig mange vokalbokse som var mindre end de fleste soveværelser er i dag.

Vær standhaftig! Det ser lækkert ud det Reflexion Filter, og kors hvor ville også jeg gerne have en simpel løsning a la dét. Og hvis du stiller dig foran det, og synger ind i det, så vil du tænke "YES!!! SÅDAN!!". Men det er alle de forkerte ting, vi hører og ikke hører selv i den situation. Det er "smoke and mirros". Smoke = det du hører med ørerne i situationen. Mirrors = Reflexion Filters flotte look og det gode håndværk. Det er solidt lavet, og som man hører med det samme når man synger/snakker ind i det, så er det forbløffende, hvor lidt der reflekteres tilbage fra indersiden af filteret. Det er ikke kvaliteten der fejler noget. Det er placeringen. Sørg for at placere dæmpning dér, hvor det batter. Du bliver MEGET gladere for dét.

Hvis du en dag insisterer på at prøve noget lignende, så prøv dog den der anordning fra Realtraps, mener jeg det er. Den er større og lige og må qua sin størrelse være mere effektiv. Og den er sq næsten så stor at du ellers kan vende dig om, og stå med ryggen til det. Men igen hvis man har plads til dén anordning, så har man jo også plads til at fore et hjørne!

 

-

 

Tags: Reflexion Filter

Related entries:

You cannot comment on this entry