ID #1002

Reverb som ambience - Lim til et mix

Jeg synes personligt at korte ambiente klange med et velvalgt predelay fungerer rigtig godt.

Jeg kan anbefale Valhalla Room, Valhalla Vintage Reverb, Relab LX480, Lexicon PCM Native og hvis det er et sparsomt besat lydbillede så kan man med fordel prøve en IR klang af. Space Designer f.eks...

(Det er af klange der er til at betale for almindelige mennesker, men ellers er der Lexicon PCM Native som totalt losser røv. Den er bare så dyr så du skal bruge din royalty fra 5-800 solgte albums på den. Men så er du også færdig med at lede efter god rumklang. Der findes bestemt andet godt, men ikke noget bedre og i denne situation ville jeg ikke være sen til at hive Room algoritmen frem. Awesome!) Se forklaring på overstregning nederst i artiklen!

-

Lige i de klip dér er der virkelig rullet af i toppen (givetvis som resultat af komprimeringen til det lydformat vi nu lytter på i videoerne) så det kan du ikke regne med er den lyd der er på skiven. Men hvis du godt kan lide dét så er svaret f.eks. at du dels mixer tingene uden for meget splingeling i toppen og så ruller dine reverbs godt af oppefra og/eller laver meget kortere decay i toppen end i bunden. Det kan sagtens fungere fedt. Tænk på at selvom man gerne vil have god åben top i sin reverb så ruller man jo alligevel stadig af ved f.eks. 6 kHz. Det er meget normalt for mig på en vokalreverb. Men hvis den skal være rigtig mørk så kræver det for det første en rigtig god reverb så der stadig er en godt opløst klang tilbage når du hi-cutter langt nede og så at du netop skærer ret dybt. Prøv at lave en kort klang til et instrument eller vokal og cut den oppefra ved f.eks. 1200 Hz....ved 300 Hz...en god reverb spiller stadig godt selvom du cutter så meget i den og du kan netop hente noget "muskel", noget fylde, uden at det bliver "reverbet" af det.

Jeg tænker ikke på specifikke presets i Space Designeren. Jeg mener bare at hvis der måske ikke er mere end et par guitarer og en vokal der spiller så kan en IR klang sikkert godt gøre det fint og der findes jo et hav af fede IR filer. Det er mere hvis mixet bliver lidt komplekst så kan jeg ikke anbefale IR klange uanset hvor fed reverben lyder i sig selv. De har det bare med at forsvinde i et komplekst mix så jeg har dét store forbehold mod den type reverb.

Og test lige LX480 Lite engang. Den har i mine ører samme overordnede kvalitet som PCM Native. Der er desværre bare kun en algoritme i Lite versionen og det er vist umuligt at vride noget som helst info ud af manden bag om hvornår man kunne fiorvente en release af hele pakken. Jeg har ventet med længsel meget længe nu. Jeg betatestede lidt på den i januar/februar i år men siden har jeg ikke hørt noget. Når den kommer i fuld version bliver den næsten en "no brainer". Den er røvfed idet at det er next-generation i forhold til CSR og lignende klange og et must have i min bog. Til de lovede $499 og dermed en upgrade pris fra Lite versionen på $300 skal den bare købes med det samme den kommer på gaden.

-

Det er samme mand der står bag begge reverbs, men det er som om der er kommet lidt nye værktøjer at arbejde med. Den "hinde" som jeg ofte har fortalt om at jeg oplever der har været over rigtig mange software reverbs er simpelthen pist væk på LX480 og Lex PCM Native. Jeg har ikke helt dobbelttjekket Valhalla Room i den retning endnu, men umiddelbart synes jeg heller ikke jeg hører den dér. Jeg tror der er tale om nye værktøjer, ny viden eller et eller andet andet nyt der gør at det nu kan lade sig gøre, men jeg ved ikke for alvor noget om de værktøjer der bruges til den slags. Jeg lytter bare på de ting der kommer ud. Men CSR er stadig fed synes jeg, og fremfor alt stadig et værktøj som klart har sin berettigelse i arsenalet uanset at der er endnu mere lækre værktøjer derude. Det er ligesom førhen med hardware. Selvom man havde en Lexicon 480 så var/er det stadig fedt med noget AMS, mindre Lexicon maskiner osv. osv.

Vedr. overstregning: Tiden er løbet lidt fra denne artikels anbefalinger af specifikke reverbs. Jeg anbefaler stadig varmt Valhalla Room og Vintage Reverb som ikke alene lyder fremragende, men de er også billige. Lad dig ikke narre af prisskiltet. Det er topklasse-reverbs. Lexicons PCM Native er også stadig i toppen af træet og selvom den er meget dyrere så er den trods alt faldet en del i pris så hvis du gerne vil betale ekstra for at der står Lexicon på dine plugins så fyr endelig penge af på PCM Native. Relabs LX480 er stadig glimrende...jeg må bare konstatere at hvor jeg var top-tændt på at skulle have den fulde version så gik der så lang tid før den blev releaset at Valhalla Room blev opdateret med flere algoritmer, Valhalla Vintage Reverb udkom, prisen på Lexicon PCM Native faldt og så blev LX480 lidt uaktuel for mig på sin vis. Den lyder glimrende, men gør ikke en forskel som gør at jeg savner den blandt de øvrige reverbs.

Tags: Lexicon PCM Native, LX480, Room, Valhalla, Vintage Reverb

Related entries:

You cannot comment on this entry