ID #1027

Styr på overstyringen - Logic

Der er tre ting jeg lige får lyst til at nævne.

 1. Dét med at du med det samme kan høre hvad et givent plugin gør ved signalet når du bypasser pluginnet er ikke alene 100% korrekt, det er faktisk en supergod ide at gøre sådan hver gang man indstiller et plugin. Alternativer er de "Compare" knapper der er i mange plugins. (Waves benytter f.eks. også A/B princippet til formålet.) Det er en god ide at benytte den tjek-mulighed indtil man bliver så erfaren at man bliver mere sikker i sin sag og selv da er det en god ide at tjekke på den måde hvis man er den mindste smule i tvivl eller bare for lige at skærpe sine sanser lidt og dobbelttjekke sig selv og sørge for at man ikke bare flyver på autopiloten.

  Jeg bruger det også selv som metode til at sætte f.eks. niveau på f.eks. bas nogle gange når jeg ellers er dybere inde i mixet. Bassen er som regel noget af det første der ryger op at spille i mine mix og for lige at sikre mig at den ligger hvor den skal så muter jeg sporet. Det giver mig straks en klar ide om "hullet den lå i" er som det skal være og "fyldte den hullet ud som den skulle?" og når jeg unmuter igen hører jeg straks om level er rigtigt på den. Meget effektivt trick for mig.


 2. ...og lidt mere relevant til dit oprindelige spørgsmål:

  Der er en helt specifik faldgrube du ret let kan komme udenom. Overstyring kan være skjult for dig på den måde at du måske kan høre noget knas et sted men du kan ikke se nogen clip indikation nogen steder og så kan det begynde at blive et detektiv arbejde at finde synderen i kæden... Default er Logic sat op til at monitorere Post Fader og det vil sige at selv et signal der clipper vil se sundt ud på meteret hvis du har skruet ned for faderen med en værdi højere end signalet clipper med. Clipper det 12 dB og du har skruet faderen ned til -14 dB så ser det altså stadig fornuftigt ud for dig.

  Hvis du nu (som jeg) vælger "Pre Fader Metering" hér...
  Skærmbillede 2010-12-31 kl. 03.56.50.png

  ...så bliver du præsenteret for problemerne straks de er der og det bliver noget lettere at diagnosticere eventuelle problemer. Du får med det samme en visuel advarsel hvis du kommer lige lovlig hot ud af et plugin.


 3. Der kan være et par situationer hvor det kan være smart lige at fixe indbyrdes levels mellem spor (eller regioner) inden man inserter plugins og der er der i Logic nu et alternativ til at inserte et Gain plugin. Alternativt kan du nu markere alle regioner på ét eller flere spor (og i andre situationer bare enkelte regioner på spor hvor det er nødvendigt) og så skrue op eller ned i "Gain" boksen i Inspectoren:

  Skærmbillede 2010-12-31 kl. 04.05.38.png


 4. De der gule felter der nævnes i tråden står for forfatterens egen regning. Der er ingen "gule felter" man skal holde sig fra nogen steder og at outputtet ikke må "komme op og danse rundt i det gule og slet slet ikke ikke det røde felt i metret" er ren vås som udspringer af at det netop kan blive "for teknisk" hvis man ikke er helt klar over hvad man har med at gøre. For lige at rydde op i dén misforståelse så betyder "det gule felt" bare at du nærmer dig de kritiske 0 dBfs, men du skal på ingen måde holde dig fra at lade dit mix "danse i det gule felt" eller andet pjat. Som du kan se på dette screenshot kan du oven i købet lade det komme op i det røde felt uden at det clipper:

  Skærmbillede 2010-12-31 kl. 04.47.57.png

  Derimod er det Clip indikatoren du skal holde dig fri af. Også på de individuelle spor. Som Holger nævner så er der adskillige situationer hvor det internt i Logic er ligemeget det hele takket være floating point systemet men hold dig en god disciplin med din gainstruktur, for så er du ikke skyld i problemer uanset hvilken DAW eller real life mixer du arbejder på og hvilke plugins du inserter. Floating point system eller ej.

Tags: -

Relaterede indlæg:

Du kan ikke kommentere dette indlæg